Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Yeahka office by JSPA Design boasts floating meeting rooms and staircases

The newly refurbished Yeahka office conceived by JSPA Design features a stripped away aesthetic that emphasises transparency – fit for a company that specialises in payment. 

  • Yeahka office by JSPA Design boasts floating meeting rooms and staircases

Based in Kexing Science Park in Shenzhen, China, the headquarters of payment services platform Yeahka has been refurbished by Beijing-based French design studio JSPA Design. The new space had to fulfil the needs of the office and public exhibition zone. Instead of isolating these functions, JSPA Design created visual cohesiveness between the three storeys through floating staircases and cantilever meeting rooms. 

Yeahka office by JSPA Design

“Facing this very common office building space and a program with no particular quality, we started to work on creating a space that would stimulate the human body,” says the designer. Existing embellishments and claddings were stripped away, revealing the building bones in full aesthetic glory. “The idea was then to create openings in the concrete slabs to expand part of the space vertically to bring in more natural light and connect the three floors,” they add. 

Public services comprising the reception, café, event and product exhibition spaces are situated on the middle floor where the entrance is located. They are organised in a linear strip for visibility from one end to another. A long reception desk occupies the facade, backdropped by a landscape of cactuses that offers a veil of privacy.

Yeahka office by JSPA Design

Sizeable openings within the ceiling imbue the space with a sense of verticality and loftiness, ensuring that visitors do not feel claustrophobic. Looking up from the public space, cantilever meeting rooms seemingly float like glass boxes within the ceiling void, creating a surreal and memorable spatial experience for the visitor. 

While official workstations were kept private, the see-through meeting rooms offer the public a sense of the work activities that are happening in the office. “It creates an interesting relationship between a visual connection and actual physical distance among the visitor and the office’s staff,” says the designer.  

Yeahka office by JSPA Design

Private workstations were organised into smaller units. Glass boxes with a similar visual identity to the floating boxes host private meeting rooms and management offices while partitioning the working space. Conceived as a sculptural centrepiece, the staircase comprises two overlapping L-shaped structures that appear to float within floors without support, juxtaposing its inherent heaviness. 

Yeahka office by JSPA Design

Concrete block pavements – typically used as outdoor public flooring – fill the public spaces of the Yeahka headquarters. Although a pedestrian surface, the common material becomes unique within the floors and walls of the interiors. It is matched with sleek materials such as glass and stainless steel. The various openings throughout the office invite natural light to warm up the raw and cold materials. 

The design of the headquarters emphasises openness and transparency, which are ideal values for a company that specialises in facilitating transactions. 

Photography by Shengliang Su

.

Shenzhen Yeahka Office

Location: Shenzhen, Guangdong, China

Interior design: JSPA Design

Principle designer: Johan Sarvan, Florent Buis

Date of completion: February 2021

Time to complete: 8 months

Total floor area: 6,000 sqm


Products Used In This Project

Sanitary ware Sarvan

Were Your Products Used In This Project?

Join our collection to add your product.

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed