Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Wilmar Headquarters: A workplace that focuses on community and well-being

By domesticating the office and setting employees at ease with a wellness-oriented approach, the Wilmar International Headquarters design proves that the workplace can become a place of comfort and inspiration that people would want to return to.

  • Wilmar Headquarters: A workplace that focuses on community and well-being

    Photography by Owen Raggett

As the COVID-19 crisis enters its third year, the role and relevance of the workplace typology has never been more widely scrutinised since the pandemic fast-forwarded a remote working revolution and organisations around the world contemplate how to design an office that people would want to return to. One organisation found answers by focusing on the details and well-being of their employees. 

Wilmar HQ Singapore reception lounge

The Wilmar International Headquarters is a newly built workplace project located at Biopolis, within the JTC one-north masterplan designed by Zaha Hadid. Steve Leung Design Group (SLD) curated the interior design of the nature-inspired and highly sustainable building designed by award-winning British architect Eric Parry (in collaboration with RSP Architects), covering approximately 15,210 square metres of the interior including the reception, typical lift lobbies, north and south cores, office fit-out, staff cafeteria, C-suite management offices, boardrooms, VIP lounge, gym, sauna and private dining room. 

As one enters the reception from the drop-off, it is evident that the organic shapes of the building’s architecture have been mirrored inside the workspaces with every detail thoughtfully conceived and executed. From the Travertine stone at the lift lobby having a consistent tonality and vein direction to the Eucalyptus veneer finish that creates both a warm-residential ambience and energetic vibe befitting a dynamic office space. The overall ambience is characterised by a bright coloured scheme of natural shades dappled with subtle hues of yellow and green to exude a sense of pleasant serenity that encourages employees to feel more at home during working hours. 

Wilmar HQ Singapore lift lobby

“Upscale residential designs are our specialty, and you can expect to experience a ‘Maison-type of feeling’ in this corporate project, where timeless design achieves a soothing, high-end residential-inspired working environment,” says Mai Chongchaiyo, Director of Design. There are many signature SLD design elements in this project, including a sophisticated contemporary style mingled with a subtle Chinese flair, which is apparent throughout the office. 

“While the interior design seeks to embody the client’s traditional corporate needs and preference for effortless elegance without the inclusion of open spaces, the overall approach by SLD revolves around the practice’s key design value of ‘functional beauty’ with a focus towards delivering a sense of comfort for the end-users in their daily workspace,” explains Chongchaiyo, who oversaw the project that required careful and skilful spatial planning to express a clear hierarchy of spaces and to showcase the CEO’s exquisite collection of Chinese artworks. 

Wilmar HQ Singapore recreation lounge

Despite initial challenges in translating the client’s brief into the built environment, Chongchaiyo and his team successfully encompassed simple elegance and timelessness into the interior design, with the inclusion of a few noteworthy design innovations that also happens to be Chongchaiyo’s favourite aspects of the project.

A good example would be the curvaceous spiral staircase connecting the second to fifth floor that echoes the external architectural lexicon. This important element not only injects a sense of dynamism throughout the space, but has also become a focal point for social interaction amongst employees and reduced unnecessary elevator use. 

Another highlight includes using landscape as a feature to provide a seamless dialogue between the external and internal spaces through generous full-height windows that draw ample light and the luxuriant greenery inwards. This created an unexpected wow factor, especially in the auditorium.

Wilmar HQ Singapore auditorium

To top it off, special attention has also been paid to local culture and living habits with the traditional Singaporean kopi (coffee) and hawker cultures reflected within the design features of the staff cafeteria and dining areas respectively. Along with carefully edited furniture, these details add a patina of domestic luxury to the work environment.

Wilmar HQ Singapore cafe
Wilmar HQ Singapore canteen

By thoughtfully employing a rich array of holistic good practices, SLD has not only managed to inspire dialogue and inclusivity within the modern workplace, but also reconnect people with nature within the built environment. And while our workspaces will inevitably continue to evolve as humanity faces new challenges, as well as habits and technological advancements, Chongchaiyo is optimistic as he shares about tackling future design iterations. “In the near future, I envision multi-faceted and flexible workplaces designed in a way to ensure proactive resilience and work-life balance under the new normal, with people working in different paradigms: on-site, from home, and even from the fascinating Metaverse universe.”

Photography by Owen Raggett 
Wilmar HQ Singapore boardroom
Wilmar HQ Singapore boardroom exterior
Wilmar HQ Singapore recreation lounge
Wilmar HQ Singapore pantry
Wilmar HQ Singapore cafe
Wilmar HQ Singapore gym
Wilmar HQ Singapore washroom

.

Wilmar Headquarters, Singapore

Client: Perennial Real Estate Holdings Ltd.

Location: Singapore

Architect: Eric Parry Studio

Interior designer: Steve Leung Design Group

Design director: Mai Chongchaiyo Soraphong

Design team: Tai Theeravuth Theerawan, Katrina Therese Castro Sadac

Lighting designer: Nipek Pte. Ltd.

AV Consultant: Swee Lee Projects

Builder: Sunray Woodcraft Construction Pte Ltd

Date of completion: September 2021

Time to complete: 36 months (design and construction)

Total floor area: 15,206 sqm


Products Used In This Project

Bespoke chandelier Lasvit
Eucalyptus veneer wood
Travertine stone

Were Your Products Used In This Project?

Join our collection to add your product.

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed