Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Upstairs-Downstairs: A Live-Work Shophouse By HYLA Architects

HYLA Architects maximise the mixed-use potential of Singapore’s shophouse vernacular.



BY Yvonne Xu

2 February, 2018


This ‘additions and alterations’ project by HYLA Architects represents the return of the shophouse to its original dual utility for commercial and residential use. The two-storey conservation unit along Jalan Pisang in Singapore was converted into a ground-floor office with living spaces above.

The office, used by Watiga Co. (a corporate and transaction advisory firm) and Watiga Trust (a trust company that provides trustee and fiduciary services), is divided via timber thresholds into four zones from front to back. In what was the shophouse’s original foyer is a reception and meeting area now used for client-facing appointments. Separable behind the timber sliding doors lies the office’s main workspace. Further back in the third zone is a pantry and rest area. Finally, the rear block accommodates services and a staircase that provides access to the residence.

Han Loke Kwang, Principal of HYLA Architects, explains that the location of the staircase was one of the first decisions made in the design process. Pointing out the necessary convenience, he says, “If there is a meeting, you can go upstairs through the back gate so you don’t disturb the flow of the work spaces.”

One of the challenges presented by the unit was its narrow width, which, measuring a mere 3.6 metres across from wall to wall, provides narrower latitudes than most shophouses in Singapore. The successive linearity of programming gives the space clarity of organisation. Built-in storage is provided down both party walls. This presents miscellaneous functions in a clean, full-height plane. The doors are rendered in lightweight concrete panels (from Panbeton), producing a wall-like effect, whose span is only broken up by alcoves that accommodate utilities such as a screen, a whiteboard, open shelving, and a vertical plant wall and artwork.

The strategy is repeated on the upper levels, with cabinetry extending the span of walls front to back along one party wall, although here it is rendered in warm timber – complementary to the exposed brick wall against which it is set – and accommodates the more residential needs of laundry, wardrobe and kitchen functions.

Photography by Derek Swalwell, courtesy of HYLA Architects.


CUBES is on instagram

Follow @cubes_indesignlivesg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers