Teh Joo Heng Architects Take Community Space Vertical At Taman Jurong CC

Teh Joo Heng Architects solve the problem of ‘no space’ by building over a basketball court and creating a porous, rain-harvesting extension to a community centre they designed ten years ago.

  • Aerial view

  • Sunshading fins

  • East elevation

  • Sunshading fins

  • Interior view of rainwater-harvesting sculpture

  • Shadow play from the sunshading panels

  • Composition of elements



BY Narelle Yabuka

7 September, 2018


Teh Joo Heng Architects took inspiration from the ‘big tropical roof’ and the void decks of Singapore’s public housing estates when they designed Taman Jurong Community Club (CC) a decade ago. The original building offers a large, informal and naturally ventilated community plaza beneath and adjacent to enclosed spaces.

The CC has been so well used by residents of the area that the need for additional space arose. But there was a familiar problem: a lack of land on which to build an extension. The solution proposed by Teh Joo Heng Architects (who worked with design and build [D&B] architect Archi-Team Partnership and D&B builder Kindly Construction & Services) was to build up and over the basketball court sitting in front of the CC building.

 
aman Jurong CC NORTH ELEVATION

North elevation

 

Building up and over

The extension, incorporating new multifunctional spaces over the now sheltered basketball court, was designed as a porous augmentation of the existing building – a filter rather than an obstacle to the surrounding context. The basketball court now doubles up as a spill-over space for large events in the plaza. Sight lines from the original building to the surrounding neighbourhood are preserved through the extension. And a new rooftop amphitheatre atop the extension provides space for gatherings and performances.

 

Taman Jurong CC INTEGRATING HIGH RISE HIGH DENSITY PUBLIC HOUSING INTO INTERIOR VIEW OF MULTI-PURPOSE HALL

Views of the surrounding high-density housing are brought into the multi-purpose hall

 

“The roof is designed as a small amphitheatre – a community roof – reminiscent of the former outdoor drive-in cinema in Taman Jurong. It serves as an interesting space for small group gatherings, performances and movie screenings at night, and it offers a good view of the entire Taman Jurong estate,” says Teh Joo Heng.

“As the housing estates become more densely built with compact space standards, community architecture should be an extension of the living room – providing a community room,” says Teh. He adds, “Community requirements are constantly evolving, and the space provided should be flexible to accommodate changes and multiple usages.” Teh learned from the usage patterns of the existing CC, and arranged the new spaces on two continuous floor plates. Foldable partitions create maximum flexibility.

 

Humanising the industrial heritage of Taman Jurong

He adopted an industrial aesthetic drawn from the heritage of Taman Jurong as the pioneer industrial district in the economic development of Singapore. Concrete is played off against perforated metal sunshades that control glare without compromising the visual transparency of the whole complex. A secondary system of suspended metal shades in solid colours serves a secondary purpose.

 

Taman Jurong CC INTERIOR VIEW RAINWATER HARVESTING SCULPTURE

Interior view of rainwater-harvesting sculpture

 

The extension is separated from the existing CC by a narrow vertical space covered by a layered skylight for natural ventilation and weather protection. Within this slit of space, through which creepers reach upward along cables, the colourful sunshade plates are arranged in such a way that rainwater can be channelled from plate to plate and collected. Teh designed the system as an art installation as much as a functional system – a means of bringing delight to the community.

 

Photography by Teh Joo Heng Architects.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram