Studio Juju Creates a Cocoon of Colour and Curves - INDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and Design

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

Studio Juju Creates a Cocoon of Colour and Curves

An aesthetic medical clinic is given the Studio Juju treatment with dashes of whimsy in a notably minimal style.



BY Luo Jingmei

10 November, 2017


The products in Studio Juju’s design world are defined by curves, colour and spirited expression. Duck, for example, is an anthropomorphic lamp with a rotund base enabling it to nod its head at a 40-degree angle; and the Rabbit and Tortoise tables for Living Divani make like children’s doodles with their squiggly profiles.

In recent years, the studio has extended its design scope to interiors. The spaces are like the worlds of their products writ large. An example is Moyem, an aesthetic medical clinic. Entering it is like journeying into the belly of the beast, albeit a placid one. Walls are curved and rendered in a matte spray-textured, light-blue finish exuding a quality of softness, especially under the warm ambient light. Doors and display niches have chamfered corners. And circular patterns on carpets and flooring subtly denote doorways and guide users along paths. Meanwhile, colourful furniture – some Studio Juju-designed – with fluid lines and bulbous forms provides accents against the calming backdrop.

Designing products and spaces is similar, suggests Timo Wong, who runs the studio with his partner Priscilla Lui. He says, “They both converge to possess that need to satisfy the human experience. It is important for both to strive for the need to evoke positive emotions and provide fresh perspectives.”

Moyem certainly provides a new way at looking at clinics, which are typically sterile, white spaces. Says Wong, “Our consideration of the clinic’s aesthetic pursues an atmosphere that exudes confidence, in gentle spirit.” The brevity of materials allows the space to breathe, giving it a lightness of touch. Yet, there are interesting textures and details at every turn.

As customers’ privacy was paramount, much thought was given to the spatial programming. Privacy increases incrementally inwards, Wong highlights. Doorways are carefully placed to remain visible from the outside but not directly, creating the effect of a space within another space.

A wavy timber reception counter designed by Studio Juju greets customers at the entrance. Its gentle form is intended to break down any barriers to interaction between people.

The reception area ebbs into a lounge space, lit from above by a semi-circular recessed lighting feature and a lone round light pendant that echoes the floor patterns. This leads into a corridor connected to treatment and consultant rooms, and the staff room and office that are also accessible from the reception area.

The plan reads like a rabbit’s burrow, with hardly a straight wall. The cocooning space is filled with a sense of wonderment, evoking an Alice-in-Wonderland feel. It is signature Studio Juju – whimsical, visceral, yet sophisticated and without pretence.

Photography: Marc Tan / Studio Periphery.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram