Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Diverse Terrains By NITAPROW At Playville Nursery

NITAPROW brings the outdoors in at Playville nursery in Bangkok, creating a dynamic interior-scape where young kids can test their expanding physical prowess.



BY Narelle Yabuka

9 July, 2019


Nature is an excellent learning ground for young kids, but it’s not always the most forgiving of contexts. Could inspirational aspects of nature be brought indoors as a mechanism for learning in a playground environment? NITAPROW explored this theme in the design of the Playville nursery in Bangkok.

NITAPROW_PLAYVILLE gradient film

The 266sqm interior builds on a key way that toddlers navigate and engage with the world – through their relationship with the ground. Swaying, wobbling, walking, climbing, crawling and diving – NITAPROW conceived a variety of architectural terrains and play structures that amplify the effect of the ground on how a young child explores and moves.

NITAPROW_PLAYVILLE The Fog & Tree Tunnel

The geological diversity of nature encouraged the designers to identify four zones, pairing them with different areas in the nursery. The entrance hall refers conceptually to fog and mist. Termed ‘The Fog & Tree Tunnel’, this zone creates an entry experience marrying enchantment (thanks to misty-looking gradient film) with solidity and warmth (via wood cladding and a tunnel-like experience).

NITAPROW_PLAYVILLE The Hill & The Burrow

The next zone, the transition hall, is termed ‘The Hill & The Burrow’ and consists of a raised timber platform with safety nets that accommodates climbing and sliding as well as hiding away beneath it. Arched portals lead to the next zone.

NITAPROW_PLAYVILLE The Hill & The Burrow, view through arches

“Hard flooring shifts to low-impact flooring as the little ones become physically charged with excitement while moving further into the play areas,” explains NITAPROW.

NITAPROW_PLAYVILLE sliding into ball pit

The designers continue, “Wood was in the original briefing for the main play structures. We continued the use of wood throughout the play space wherever possible.”

NITAPROW_PLAYVILLE The Dune & The Oasis

‘The Dune & The Oasis’ correlates with a covered naturally ventilated area that faces east and enjoys the gentler sun of the morning.

NITAPROW_PLAYVILLE

This sandy zone runs along the façade behind a timber screen that dapples the sunlight.

NITAPROW_PLAYVILLE The Island & The Lakes

The main play area is termed ‘The Island & The Lakes’ and builds on children’s drive for repetition with continuous circulation loops around a playhouse and islands. A pool of translucent balls gestures to the fluidity of water. Custom designed foam blocks create a soft edge to the ‘water’. Illuminated ceiling panels are suggestive of the sky.

NITAPROW_PLAYVILLE

Solar gain through southern and western glass facades is mediated by a pixelated felt screen. Each vertically threaded strand of the screen consists of a series of felt shapes, progressing through 21 variations from a circle to a square. The greater visibility and light facilitated by the circular end of each strand is enjoyed near floor level, while the square end creates more considerable shielding near the ceiling.

NITAPROW_PLAYVILLE screen at night

This is the first project NITAPROW has designed for children. While a playground consultant as well as the client’s own insights informed the design process, the one-year-old daughter of Prow Puttorngul (Co-Founder of NITAPROW with Nita Yuvaboon) and a troop of nieces and nephews were as informative and inspiring as formal research and guidelines.

NITAPROW_PLAYVILLE

The results have been as unpredictable as could be expected. “Toddlers are a joy to watch anywhere!” says NITAPROW.

Photography by Ketsiree Wongwan.

 

Playville

Client: Playville93 Co., Ltd
Architect: NITAPROW
Project Team: Nita Yuvaboon, Prow Puttorngul, Kuakunya Maneepairoj, Piyaporn Rattananukul, Chatchai Chaipara, Pintusorn Chantranuwat.

 

.

NITAPROW is one of the
four Prodigies
from around the Indo-Pacific region identified in the INDE.Awards 2019.

.

 


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram