Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Open, Variable Spaces For A New Era Of Education At Longyuan School

Architects Zhubo Design-AAO and interior designers H Design were tasked with creating a campus-like school tailored to modern teaching methods in the heart of Shenzhen.



BY Rik Glauert

23 May, 2019


More open teaching methods have been gradually gaining prominence alongside the traditional, more indoctrinating practices. Such open-ended teaching benefits not only from indoor classrooms, but also from outdoor teaching areas.

For the Longyuan School in the Longgang district of Shenzhen, architects Zhubo Design-AAO and interior designers H Design designed for a nature-friendly and open teaching environment. The school (which is affiliated with the Central China Normal University) serves nine year levels. Its L-shaped configuration of classrooms, lecture theatre, gymnasium, staff dormitory, canteen and office buildings host lessons for 3,360 students.

Longyuan-school_09_c-Su-Shengliang

The designers utilised the limited urban space and incorporated the unique regional culture to create a school for the new era of education. The school has a number of different and flexible spaces, a whimsical and engaging physical design, and luscious green spaces. In particular, inspiration was drawn from the combination of corridors and alleys in traditional Chinese architecture.

Longyuan-school_16_c-Su-Shengliang

H Design began their work on the interiors by studying the curriculum, teaching methods and psychology of the nine different grades taking lessons at the school. They found that primary school students benefited from a diverse range of spaces with playful designs. As students get older, however, they need quiet places for independent self-study as well social spaces for group activities.

Longyuan-school_03_c-Wu-Qingshan

Similar teaching units that require similar conditions – such as light or noise levels – have been placed together. The offices are placed close to the entrance while the canteen is on the opposite corner with easy access to external deliveries as well as the rest of the campus. 

Longyuan-school_17_c-Su-Shengliang

Student areas form a number of differently shaped courtyards and open areas. They are joined by irregular ramps, corridors and steps. These common areas also feature small and large communication spaces. “This enriches the corridors’ space morphology and also reduces the interference of the stadium to the teaching area,” the designers say. “Children stroll, play, meet, communicate and discuss here, making learning a fun way of life.” This social corridor was inspired by traditional Chinese architecture.

Longyuan-school_10_c-Wu-Qingshan

The campus has five major colour schemes inspired by gold, wood, water, fire and earth. Outdoor teaching spaces, music, art and dance classrooms as well as sports venues are situated around a central green valley. With platforms situated among the undulating grass slopes, the designers created a unique learning environment. The landscape also links the first-floor courtyard with a platform on the second floor. 

Photography by Su Shengliang and Wu Qingshan.

.

Project Location: Shenzhen, China
Construction Area: 52439.47sqm
Interior Design: H DESIGN
Design Team: Hu Kun, Zhang Wei, Zhang Min, Rachel Guo, Zhou Fulong, Dan Peng, Qin Qinsong, Ye Suhang
Architectural Design: ZHUBO Design-AAO
Design Team: Zhong Qiao, John Siu, Li Yisheng, Cao Taiming, Qu Yu, Zhu Huanhuan, Chen Pu, Li Zhuangwei, Zhong Hanlu, Chen Zhuo

.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram