Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

A Mall With A Theatrical Heart In Shanghai By Kokaistudios

The newly renovated Shimao Festival City in Shanghai references the world of the theatre and incorporates public spaces of engagement and exchange.



BY Rik Glauert

21 June, 2019


In the heart of downtown Shanghai on the corner of famous shopping street Nanjing Road and People’s Park, shopping mall Shimao Festival City had become tired and overlooked. Shanghai-based Kokaistudios was tasked with reinvigorating a mall not living up to its prime location.

Taking the form of a theatre as inspiration, the design studio worked to create exciting and immersive pathways for three different types of visitors.

shimao-1_bird-view

They reimagined areas of the mall as the foyer, auditorium, and backstage of a theater. “The concept was inspired by our first glance of the site,” explain the designers.

shimao-_view-from-4th-floor-balcony-to-East-Nanjing-Rd

The view from stores on the fourth floor down to the building’s plaza reminded them of an audience wondering into a theatre. “We wanted to bring this feeling to everyone on Nanjing Road and to give the public space back to urban life,” they explain.

shimao-_phase-1-atrium

In homage to the red carpet, Kokaistudios donned escalators and pathways in red to invite the first group of users – ‘tourists’. Large escalators extend from the street-level plaza to exterior spaces on the third and fifth floors.

The red-carpeted route circumnavigates the mall proper to give impressive views through the plaza’s striking white columns to the hustle and bustle of famous Nanjing Road.

shimao-_ceilings

The intervention also repositions the mall’s focal point away from department stores on the ground floor to a newly opened-up third-floor public space, which was inspired by a theater’s foyer.

shimao-_phase-1-lift-lobby-atrium

The design team also targeted a second demographic they labelled ‘audience’ – Shanghai residents who may visit the mall for shopping and dining. Kokaistudio fashioned a new street-level entrance with an atrium of large vertical wooden boards and LED columns extending the height of the mall.

“It lends light, openness and drama to what was previously an under-optimised space,” the design team explains. From here, elevators transport the ‘audience’ to high-end bars and restaurants on the fifth and sixth floors.

shimao-_phase-2-atrium

Kokaistudios labelled the third and final demographic ‘actors’ – those working nearby who may drop by for a bite to eat or a quick shop. The design team installed a new escalator conveying this group to the heart of the mall.

shimao-_connecting-corridor

This backstage-inspired space has a more industrial, utilitarian feel. The designers opted for grey louvre walls and black-polished glass. “These elements combine to reinforce the space’s efficiency and purpose, and contrast with the mall’s more tourist-oriented outer areas,” the designers explain.

shimao-phase-1-bathroom

Photography by Wu Qingshan.

.

Project Name: Shanghai Shimao Festival City Renovation
Design Company: Kokaistudios
Chief Architects: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani
Architecture Design Director: Li Wei
Architecture Design Team: Li Dongyin, Anna Maria Austerveil, Paz Taibo Eva Maria, Zheng Yong, Qin Zhantao, Guan Bohua, He Wenbin, Daniele Pepe
Interior Design Director: Rake Wang
Interior Design Team: Kasia, Huang Wanqian, Xu Xinjie
Site area: 13,800 sqm
GFA: 58,000 sqm


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram