Ginza Sony Park: A Retail Site Reimagined As An Ever-Changing Public Space

How do you replace an iconic, 50-year-old structure and completely reimagine the potential of its central metropolitan site?



BY Joanna Kawecki

12 September, 2018


Japanese electronics company Sony has transformed and reduced its iconic 50-metre-high landmark site into Ginza Sony Park – a ground-level public park on one of the most expensive pieces of real estate in Tokyo. The new concept offers not only a reimagined opportunity for a high-density consumer-populated area to reinvigorate its ageing 52-year-old site; it also provides a pivotal open space and public refuge.

The new design proposed an ever-changing public garden and park space over the entire site area of 707 square metres, including an upper park and five lower-ground floors occupying a total floor space of 3,800 square metres – with one of the lower ground floors providing direct access to the area’s main train station, Ginza Station.

Ginza Sony Park – a ‘buyable park’ concept

The upper park features a flexible landscape design that incorporates a ‘buyable park’ concept, where any of the plants on the site are available for purchase – a concept developed to ensure the ever-changing landscape layout. Maintained in large, portable bases for easy removal, the tropical plants range from two to six metres in height, and diversify in variety and origin. Find Chinese Gingko Biloba trees, to Argentinian Butia Yatay and soft Dicksonia Antarctica tree ferns.

The site’s transformation was led by Sony’s team of architects and advisors, including Japanese architect Nobuo Araki of Tokyo-based architecture firm The Archetype. Leading the construction, Taisei Corporation retained the lower-ground concrete structure. Original floor tiling was revealed and raw concrete ceiling beams and pillars were exposed, while a new mode of interior navigation was incorporated between floors with a central staircase.

Throughout the levels, key window and ceiling openings have been left exposed to allow for natural light. Whilst the lower-ground floors showcase a stark interior, the upper-ground park’s open plan plaza area and wooden decking is most welcoming.

The concept of a park was derived from the site’s earlier public courtyard. Built in 1966, the former Yoshinobu Ashihara-designed Sony building had offered a 33-square-metre front courtyard area for public use. In the lead up to the city’s transformation prior to the upcoming 2020 Olympics, finding new value through public-focused landscape architecture was innovative – particularly in this retail-driven area where every square metre is occupied as a consumer opportunity.

Additional spaces incorporated in the renovation include a public skate rink, cafe and restaurant. Says Sony of Ginza Sony Park, “We aim to create a ‘rhythm’ with our ‘ever-changing’ park concept. By creating rhythm, we are expecting that people will gather here and liven up the area more.”

 

Photography © Ginza Sony Park Project


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram