Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Genome Architects Explore A Heritage Narrative At New Singapore Botanic Gardens Pavilion

The new Bukit Timah Gate Visitor Pavilion references the Bukit Timah Core’s history of rubber plantations and railway transport.



BY Narelle Yabuka

20 July, 2018


Prior to 1930, the Bukit Timah Core of the Singapore Botanic Gardens (SBG) was the site of economic crop plantations such as rubber and sago – hard to believe on a contemporary weekend when the rolling lawns are teeming with people enjoying picnics overlooking the Eco Lake.

“There’s a history of developing rubber tapping techniques at this part of the SBG, which subsequently evolved into a rubber manufacturing economy,” says Wu Yen Yen, Principal Architect at Genome Architects. And in the heydays of Singapore’s rubber industry, the railway was a vital link for exports. “Historically, there was a Cluny Road Railway Station located along Bukit Timah Road, and further along the road, a rubber factory,” explains Wu.

singapore botanic gardens

She and her team at Genome Architects drew deeply on this history when designing a visitor pavilion for the National Parks Board (NParks) at the SBG’s Bukit Timah Gate. “We saw this new pavilion as a piece of architecture that is not only for navigation and service, but that also carries a narrative speaking of the Bukit Timah Core’s heritage,” says Wu.

Genome developed a lightweight, open structure with slim, custom-profiled steel. Its shape references the angular grooves that are sliced into a rubber tree’s bark during the process of rubber tapping. The structure also references the historic architecture of old railway stations. Visitors arriving from the nearby Botanic Gardens MRT station approach the pavilion on a pathway of simulated railway sleepers set into the garden.

singapore botanic gardens

“It’s a coming together of botanical influences, the national heritage of economy crops and our history of railway transport, amalgamated into a single contemporary garden pavilion – a lightweight structure that treads lightly on the ground, nestled into the lush landscape,” says Wu.

The dual-skin roof takes on a different character at night, when uplighting emphasises a vault of slats. These are smartly assembled into L-shaped louvres that provide variable shading conditions through the course of the day.

Genome Architects also strategised the placement of the pavilion, pairing it via sight lines with a new boardwalk (also designed by the studio) and an existing pavilion across the Eco Lake. Landscape design was a collaborate effort with Tinderbox Landscape Studio.

The boardwalk provides new vantage points from which to visually engage with the Eco Lake and its surrounds. It brings visitors from a marshy area out over the open water, with integrated signage set into chamfered surfaces offering information about the wildlife and plants that might be encountered on the lake.

It confirms the importance of the Eco Lake as the present-day heart of the SBG’s Bukit Timah Core, and adds to the experience of the Gardens for the many visitors to this UNESCO World Heritage Site.

Wu was one of the Curators and Exhibition Designers for the Singapore Pavilion at the Venice Architecture Biennale 2018.

 

Photography: Khoo Guo Jie | Studio Periphery, courtesy of Genome Architects


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram