Join the global
design collective

Available in print
and online

Cubes Magazine
Cubes Magazine

The Gateway Theatre: Putting the ‘Art’ in ‘Heartland’

Breaking away from the traditional procession of formal and informal spaces, Ong & Ong introduces a series of ‘relief’ spaces at the Gateway Theatre that delightfully unfolds like a play.

BY Asih Jenie

23 February, 2018

Designed by Ong & Ong, the Gateway Theatre occupies a corner plot within the heartlands of Bukit Merah. Until 2014, the plot’s 1,516.8-square-metre footprint housed the three-storey Touch Community Theatre. Completed late last year, the nine-storey Gateway Theatre houses an auditorium, a black box theatre, a dance studio and seminar rooms with an approximate total capacity of 2,500 people. Some of the existing theatre’s structural elements (the base slab and the end wall of the auditorium) are retained.

“The challenge is not only about the methods to retain the structural elements nor about how to optimize program spaces but to do so without sacrificing the need to have plenty of inviting pre-function, gathering and naturally ventilated space,” says Ong & Ong Design Director Andrew Lee, adding, “users’ experience and social participation are priorities.”

Traffic control is another important consideration. The designers have given a special emphasis to the relationships between the performance and the community spaces in an effort to breaking away from the traditional procession of formal and informal spaces.

At the ground level, the theatre opens up to the streets of Bukit Merah. Ticket counters and lift lobbies are open air and placed on the side of building while the crowd can spill into the outdoor spaces in front of the theatre as they wait for the gate to open.

Ong & Ong introduced a series of gardens that serve as pre-function spaces, weaving green and outdoor spaces from level two to level six, which gives a sense of porosity to the building’s otherwise boxy, formal massing. These ‘relief’ spaces also address the challenge of crowd control by providing attractive informal gathering spaces.

Says Lee, “Every floor is unique and non-repetitive; each floor is encoded with intriguing experiences that encourage users to discover the theatre and Bukit Merah in a different light.” Indeed, inside the building, spaces unfolds to reveal delightful experiences, from graphics painted on the walls that create irresistible photo spots to the green roof terraces overlooking the city skyline.

Meanwhile, the slits on the façade of the building capture the everyday life in the neighbourhood. These apertures also double up as ventilation slits for the building as it frames the bustling streets of Bukit Merah. “The scenes of the neighbourhood come in frames that string into a moving picture,” says Lee. “Just like a theatre play.” 


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram