Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Choa Chu Kang Public Library offers a multi-dimensional experience for the community

Purposefully designed by The Afternaut, the rejuvenated Choa Chu Kang Public Library is more than a place to read and borrow books with various thoughtfully designed experiential zones for active learning.

Choa Chu Kang Public Library offers a multi-dimensional experience for the community

Littered throughout Singapore, public libraries appeal to various demographics from mugging students to avid readers and the retired elderly thumbing through newspapers in the morning. Often conveniently located at the hub of a district, they offer a quiet place for respite amid a bustling heartland. 

One of the earliest public libraries to be situated within a mall, Lot One, the Choa Chu Kang Public Library – originally opened in 1997 – was revamped late last year. Led by the purpose-driven multidisciplinary design agency The Afternaut, the new library is guided by values of discovery, education and sharing. More than just a place for books, it comprises the mandatory functional zones alongside experiential features such as a living hydroponics lab to learn and observe crops and an augmented reality (AR) trail intuitively incorporated within bookshelves to promote active learning. 

Choa Chu Kang Public Library by The Afternaut

“Beyond simply designing spaces within the library to accommodate for new activities, an overarching experiential narrative was crafted to transform Choa Chu Kang Public Library from a place of passive learning to active knowledge acquisition,” says Gwen Tan of The Afternaut. 

With a 30 per cent floor plan increase from 2,320 square metres to 3,017 square metres, the library now serves approximately 190,000 residents from across all walks of life. The Afternaut defined the characteristics of the users as “curious, independent and on-the-go”. As such, the inviting Library was deliberately kept open and inclusive with no barriers to entry from the main circulation network of the mall.

Related: A Colour-Coded Wonder: Bukit Panjang Public Library By Grey Canopy

Public Library by The Afternaut

Drawing from the heritage of Choa Chu Kang, historically a gambier, pepper, rubber and fruit plantation, the new library invites the community to reconnect with nature through environmental, farming and sustainability narratives within the built environment. With a new rooftop extension, an indoor garden was introduced, leading the designers to adapt the nature-inspired concept cohesively throughout the library, serving as way-finding cues while promoting a sense of wellness.

Stepping into the library, users are faced with curvilinear shelves comprising an AR trail, a spiral book display that acts as a noise buffer from the mall and organic forms and fluid lines calling to mind the adventurous spirit of discovery – much like reading a book from cover to cover. The Children’s Library on the rooftop houses larger-than-life crops and insect installations to provoke a sense of curiosity and wonder. As a decorative element, bubble terrariums inspired by dandelions are randomly littered among shelves.

Related: Creating A Village Square: Green Square Library

Public Library by The Afternaut

The library zones were named and aesthetically inspired by a natural environment: The Valley (Reading Area), The Cove (Programme Spaces), The Forest (Study Areas), The Meadows (Book Collection) and more. For example, The Forest where adults work or students study emulates the experience of being amongst flora and fauna with bespoke lighting, air plants and backlit silhouettes of lush greenery that lend a calming and tranquil effect for a conducive environment despite the lack of natural light within the space.

Tailoring to the needs of different user groups, the library also comprises a variety of seating options from sunken zones with cosy sofas to the quiet reading area that encourages sitting on the floor and small reading alcoves for lone readers. Programme spaces include two seminar rooms that can be merged into one large space through retractable acoustic partitions for flexible usage, catering to the different types of events that take place in the library.

A Community Wall was introduced, telling historical and current stories that showcase the transformation of Choa Chu Kang from traditional farming to new-generation high-tech farms, where visitors can contribute their memories. Going beyond the traditional role of the library to promote information literacy, the refreshed library cultivates a sense of belonging and a close-knitted community through thoughtful spatial design. 

Choa Chu Kang Public Library by The Afternaut
Choa Chu Kang Public Library by The Afternaut
Choa Chu Kang Public Library by The Afternaut

.

Choa Chu Kang Public Library

Client: National Library Board, Singapore

Location: Lot One Shopping Mall, Singapore

Designer: The Afternaut

Project Architecture: Formwerkz Architects

Project Team: Gwen Tan, Kokyong Chew

Completion Date: August 2021

Total Floor Area: 3,600 sqm

We think you might also like Design Conversation: Sustainable development in the furniture industry


Products Used In This Project

Vinyl floor tiles Forbo
Carpet floor tiles Interface
Paint Sherwin-Williams

Were Your Products Used In This Project?

Join our collection to add your product.

The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed