Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Suhe Creek Project, Shanghai

A revived early 20th century warehouse forms part of the large-scale work underway to bring an urban renaissance to Shanghai’s historic Suzhou Creek.

Suhe Creek Project, Shanghai

A revived early 20th century warehouse forms part of the large-scale work underway to bring an urban renaissance to Shanghai’s historic Suzhou Creek.

A prominent riverside urban redevelopment project, Suhe Creek, is being undertaken by Foster+Partners on the north side of Shanghai’s Suzhou Creek and when completed, it will contain retail, residential, commercial and leisure components, as well as the world’s 4th Bvlgari Hotel.

Suhe Creek

While the project – by developer OCT Shanghai Land – has some way to go to be finished, a turn-of-the-century Ewo Packing Factory warehouse has recently been transformed into a project showroom, sales centre and VIP reception for the development. The space also houses the studios of two of China’s foremost contemporary artists, Yan Peiming and Liu Xiaodong.

Suhe Creek

Suhe Creek

Led by Kokaistudios, the restoration and renovation project began with an in-depth survey of the building to gather insight into all the elements contributing to the building’s original character, and their different states of conservation.

Suhe Creek

For instance, the original structure of cast iron and wooden pillars, with wood slabs and trusses, was in good condition and was therefore worth preserving. The upper two floors of the original brick facade, characterised by their sober decorations and mouldings, also emerged in good condition under the thick layers of plaster and paint – a result of previous interventions. Irreversibly damaged and lost instead was the ground floor where the original portals and windows were ravaged in recent decades, when the building was converted and used as a supermarket.

Suhe Creek

Suhe Creek

This particular loss opened up the opportunity for a more contemporary intervention: the original sequence of openings was reestablished using new, modern materials (aluminium framed double glazed windows) to bring the building to its original integrity while offering a clear distinction between the original pre-existing design and Kokaistudios’ new interventions.

Suhe Creek

Kokaistudios made deliberate moves to define new and old elements within the project, an approach that was carried through into the interior spaces where original design elements were revived to meld harmoniously with new features and materials in a complementary and clearly distinguishable way. All efforts were also taken to ensure that the implementation of all necessary M&E systems required to meet modern uses and codes were done without encroaching on the original beauty of the building.

Suhe Creek

The consideration of possible future commercial uses for the space also drove the studio to create a largely open plan design – one that valorises the heritage and original beauty of the building.

Kokaistudios
kokaistudios.com


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed