Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

Autodesk, Singapore

We look at the recently awarded Green Mark and LEED Platinum project designed by Aedas Interiors in Singapore.

Autodesk, Singapore

We look at the recently awarded Green Mark and LEED Platinum project designed by Aedas Interiors in Singapore.



BY

15 August, 2012


Autodesk’s new corporate outfit at Solaris Building in Fusionopolis at One-North was recently awarded Green Mark Platinum and LEED Platinum for Commercial Interiors, a first for a Singapore office space.

The office spans two and a half floors – on level 4, 5 and 6 – and covers over 56,000sqft. Not surprisingly, Aedas Interiors had employed Autodesk’s own software products, such as Autodesk Revit Architecture, Autodesk 3Ds Max and AutoCAD to design the space.

Autodesk Singapore

Sustainability has always had an important part to play in Autodesk properties worldwide, and the same focus has therefore informed the design of its Singapore outfit.

Autodesk

The team at Aedas Interiors has designed an energy-efficient space filled with natural light and clean air. The office is constructed from regionally sourced, renewable materials; over 80 per cent of the materials used in this project are recyclable.

Autodesk

“To achieve LEED and Green Mark Platinum, we have looked at all possibilities… specifying the right finishes, light and sanitary fittings… we maximised the natural light around the perimeter by limiting the enclosed offices around the centre core, keeping the general office ceiling open and exposing the MEP services, and designing the workstations to have translucent panels parallel to the glazing,” says Eric Magno, an associate at Aedas Interiors and the lead designer for the project.

“In addition to implementing sustainability during renovation, Autodesk has implemented green corners, green purchasing policies and BMS [a commercial cleaning programme],” adds Tong Lee Ang, a senior associate at the firm.

Autodesk

The design of the office also centres on the creation of ‘neighbourhoods’.

“It’s a concept familiar to Singaporean residents,” says Magno. Just like HDB towns, the office space has been designed to encourage staff to mingle, interact and socialise. The meeting rooms, collectively called the ’Community Centre’, are surrounded by breakout areas (’Hawker’), a play room (’Sports Complex’), an outdoor space (’Park’), and open plan workstations. The internal staircase (linking levels 4 and 5) also serves as a physical link, which Magno says is “essential to the cohesiveness of the entire space and ‘team’”.

Autodesk

Gallery areas have also been introduced to allow the company to showcase its product capabilities in the form of large format graphic prints, 3D models, videos, animations, and other groundbreaking works.

Photography by Owen Raggett

Aedas Interiors
aedas.com/Interiors/


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed