Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

A Garden Most Unexpected

With a little ‘green ingenuity’, AgFacadesign deftly turns a stark atrium into a lively and stimulating space.

A Garden Most Unexpected

With a little ‘green ingenuity’, AgFacadesign deftly turns a stark atrium into a lively and stimulating space.



BY

18 August, 2011


158 Cecil Street used to be a modest building in a sea of commercial skyscrapers along Singapore’s Central Business District.

AGFacadesign

Built in 1984, it was designed to be environmentally responsive where receding floor plates and external RC planters provided shading.

AGFacadesign

Before

Over the years, commercial changes have led to A&A works to optimise the site’s potential.

The latest project involved adding 4 floors to the 10-storey building, supported by a new 1.5-storey high transfer-floor structure spanning over 40 metres across the depth of the building’s floor plate. The result was a new facade with an external recessed atrium juxtaposed against the existing receding floor plates.

AGFacadesign

Although the use of wire mesh in the new facade met local fire authority requirements, aesthetically it did meet the client’s expectations.

AgFacadesign was thus challenged to come up with a creative solution to make the facade and atrium more inviting for tenants.

AGFacadesign

Before

The primary objective, according to AgFacadesign’s principal architect Kelvin Kan, was to maintain the atrium as an ’external space’ without the need for any fire fighting provisions such as sprinklers and smoke detectors.

With that in mind, the team has designed a unique ’layered’ facade using alternating full-height glass panels spaced wide apart. The resulting gaps between the staggered glass sheets (clipped onto the sides of steel mullions) bring a good amount of natural ventilation and light into the atrium.

AGFacadesign

To inject more life into the stark and sombre looking atrium space, a ’hanging garden’ – which can be seen from most office floors – has also been introduced.

AGFacadesign

Before

Two 7-storey high green walls are positioned on either ends of the atrium with 2 intermediate green columns stretching from level 2 to 10. A total of 13,000 pots of plants are mounted onto metal frames – water tanks feed each one through individual drip tubes via an automated irrigation system, though the opened facade also allows some rain to drizzle through.

Disused RC planters have also been reinstated with draping money plants while glass floor panels on level 3 provide visual connectivity to the pavement and road level below.

AGFacadesign

As the atrium’s orientation offers only limited sunlight during the day, artificial ’growth lights’ have been strategically mounted to ensure all plants receive their full lighting needs.

AGFacadesign

By night, architectural accent lights make the striking green landscape clearly visible through the layered glass facade.

Though not intended, birds, butterflies and dragonflies have also become frequent ’guests’ to this unexpected hanging garden in the city!


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed