Join the global
design collective

Available in print
and online

SUBSCRIBE
Cubes Magazine
Cubes Magazine

3 Lermit Road

Architect Yip Yuen Hong of ip:li Architects talks to Luo Jingmei about his recent SIA-awarded project.

3 Lermit Road

Architect Yip Yuen Hong of ip:li Architects talks to Luo Jingmei about his recent SIA-awarded project.



BY

18 June, 2012


At this year’s 12th SIA Architectural Design Awards, ip:li Architects was presented with a total of six awards. Amongst the winning entries, the house at 3 Lermit Road garnered two accolades – one was a Design Award and the other, for Best Project Constructed Under S$1.5 Million – for the thoughtful and resourceful manner in which the A&A (additions and alterations) circumvented difficult site conditions while retaining the flavour of the original house.

ip:li Architects

The design is elegant in its simplicity: a six-metre-high reinforced concrete and brick wall was built to block off the house from heavy traffic, creating an intimate courtyard to which the house opens out. The type of bricks used was carefully selected for the appropriate patina, and much experimentation was given to the screening pattern, the latter of which allows for natural ventilation, filtered light, and a texture to encourage creepers to climb upwards. The result is as the jury citation describes: “It is impressive for the enormity of aesthetic and spatial effects achieved for the kind of investment value of the project… with the clever additions, the house acquired a totally new architectural dimension.”

ip:li Architects

ip:li Architects

Architect Yip Yuen Hong of ip:li Architects speaks about the design.

“There was not [a] brief per-se. [The clients requested for the] normal number of rooms… living, dining, etc. And also the whole house eventually would be for rental so the finishing should not be too extravagant. The main idea was to create our own environment instead of letting the existing environment dictate our situation. The house was situated along two very busy roads, namely, Lermit Road and Cluny Road, which are used as shortcuts for vehicles going between Holland Road and Bukit Timah. The idea was to deal with this constant vehicular noise, movement and headlights at night, hence the wall.

ip:li Architects

The existing house was quite charming in its 70s way, so we decided to keep it but re-orientate most of the windows toward the courtyard created with the brick wall, or to the back where there was a lot more greenery.

ip:li Architects

The brick wall created a much-needed reprieve from the busy road. The windows and views re-oriented into this courtyard, now a serene, green, calming and private space that connects with most internal spaces instead of having to deal with the hectic road environment. With the road screened off, chances are that the doors and windows can be left open a lot more.

ip:li Architects

The clients had a very steep learning curve and were really worried about how it would turn out. In the end, they were vey pleased when the plants started growing and they had tenants paying good money to stay in the house.

ip:li Architects

I am happy with how it turned out. The clients were generally supportive and trusting even as they had some doubts in the beginning. I cannot wait for the greenery to really sprout and take over the whole wall!”

ipliarchitects.com

Check out issue 56 of Cubes, out now at Singapore newsstands.


The Indesign Collection

A searchable and comprehensive guide for specifying leading products and their suppliers

While you were sleeping

The internet never sleeps! Here's the stuff you might have missed