The Rhythm of Nature - INDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and DesignINDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and Design

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

The Rhythm of Nature

Harnessing Young Living’s holistic approach to wellness, ID21 has crafted a multifunctional space with an enhanced customer experience and better workflow at the company’s new flagship.



BY Asih Jenie

11 May, 2017


Founded in the United States in 1993, essential oil and wellness solution brand Young Living set up a distribution office in Singapore in 2011. In just six years, the network marketing company has outgrown its office at Bugis Junction and moved to a larger space at TripleOne Somerset.

 Commissioned to design the 7,800-sqft new space was workplace specialist ID21. The design brief had three main concerns: to improve visitor flow, enhance the brand messaging and improve operational efficiency – more specifically to reduce collection times during peak periods from two hours to just 20 minutes.

 ID21’s design addressed the brand’s needs through a combination of carefully carved out spaces and a thoughtful use of material that embodies the brand’s philosophy. ID21 references nature and the brand’s product with a material palette of wood, cement, greenery, stone and metal. Peranakan tiles are used as an accent to distinguish the flagship’s Singapore location.

 Says ID21 Managing Director Janet Ong, “Working on this project with Young Living was an opportunity for us to take on a holistic approach, where we not only envisioned the space down to the visual identity of the retail display but also applied design thinking to reinvent the company’s work process.”

 Visitors are drawn inside by bold botanical graphics and a lush wall of living plants in the entryway. Stepping past this area, they arrive at a brightly lit open space dotted with plush seating. An organic quality emerges from the interior through the undulating shape of the ceiling and the customer service counter.

 On the other side of the space is the showroom where displays of essentials oils line the wall, inviting visitors to browse and sample. A wall with graphics of a lavender field in full bloom folds away to reveal a training space fit for 50, which can also effectively double as an overflow space.

 The premises also house the Raindrop Spa (Young Living’s first spa in Asia), ample storage, and workspace for Young Living’s Singapore team. “It’s an ultimate space that works extra hard to promote connections, heighten security, and make an authentic, lasting impression,” says Ong.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram