Kengo Kuma Carves an Icon for Canada - INDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and DesignINDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and Design

Follow our Titles!

SUBSCRIBE

Kengo Kuma Carves an Icon for Canada

The Japanese architect’s vision for an upcoming residential tower is one that boldly uses curvatures to create prime views.



BY Janice Seow

15 March, 2017


While we wait for Kengo Kuma’s 2020 Tokyo Olympics National Stadium to be completed, we look to another of his upcoming projects that’s just been announced – a stunning 43-storey, 184-unit residential development in Canada’s capital of Vancouver, called Alberni.

A first such collaboration between Westbank (leading north American developer), Peterson Group (Vancouver-based real estate company), and the world renowned Japanese architect, the downtown project promises to be an iconic landmark when completed, thanks to two emphatic scoops off the front and back of the building. In addition to opening up the views of the apartment units, Kengo Kuma explains that “at a large scale, this ‘deduction’ frames views along the street and creates a symbolic portal to the downtown area.”

The client’s brief called for a sculptural masterpiece that would capture attention in one instant, while presenting layers of texture and detail that can only be discovered as one journeys through the building.

Kengo Kuma’s love for wood is well known. Here, the architect has chosen wood and steel as the main building components, and his philosophy of organic materiality is evoked across every facet of the building. The tower meets the ground with layers of wooden cantilevers, creating an ornamental dome that embraces the intersecting streets of Alberni and Cardero. Under the arching structure, a grand piano moss garden aggrandizes the entrance and flows to the three-storied ceiling swimming pool above.

Notably, the material applications belie their properties: metal panels are shingled like tapered wood, the lobby drapery is made of delicate metal mesh, and screens and handrails appear as floating sheets of Washi paper. In this way, the ‘hardness’ and ‘softness’ of the materials do not necessarily correlate with one’s expectations of their performance.

Spatially, the project follows a traditional Japanese approach where the emphasis is on the atmosphere rather than the object: without drawing attention to a particular point laden with meaning, the void elicits a serene visceral experience that could be shared by all.

Alberni’s amenities include a traditional Kaiseki restaurant by two Michelin starred restaurant Waketokuyama, a winery room, fitness gym, and music listening lounge.

The development is positioned at the entrance to Stanley Park, Vancouver’s 400-hectare national park featuring views into the park’s natural forestry, Coal Harbour and English Bay’s oceanic horizons, and downtown’s city life.

The project is scheduled to be completed in 2021.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram