Plystudio: Two Enquiring Minds ‹ INDESIGNLIVE SINGAPORE | Daily Connection to Architecture and Design

Follow our Titles!

Available in print and online

SUBSCRIBE

Plystudio: Two Enquiring Minds

Exploration, observation and innovation inform the work of Victor Lee and Jacqueline Yeo of Plystudio. Narelle Yabuka visits their home-office, and describes the meeting.

hero


BY jesse

15 February, 2012


I’m warmly greeted by Victor Lee and Jacqueline Yeo, who lead me upstairs past grey-painted plywood-clad walls and sliding screens to the epicentre of Plystudio – a crisp white studio space populated by a host of carefully assembled architectural models and 2 laptops.

Immediately, I can gather some impressions about how this husband-and-wife team practices – that is, with an inclination for exploring design in a spatial manner (rather than solely via lines on paper), and with the freedom of mobility.

And there’s no question about the need for flexibility and adaptability given that they have 2 kids, aged 4 and 6. “They’re a little too young to be left to their own devices!” jokes Lee. “We typically work in shifts,” he says, “and there can be intense periods of work throughout the day before and after dedicated time with the kids in the mornings and evenings.”

The grey sliding screens we passed on the way to the studio have in fact been choreographed to close off the domestic areas of the house. But while division is suggested, it is not strictly adhered to. “We are more interested in the notion of ‘workspace’ than ‘office’,” says Lee. “Any part of the home can be a workspace.”

 

Plystudio

The Bay Studio Apartment project explores the functional possibilities of the bay window.

The freedom of working from home without full-time staff suits the pair in another way that relates to the core of their approach to practice. When their schedules allow it, they pack up their laptops and go out to engage with the city – working from a cafe between meetings (probably in Little India or the Civic District) or roaming forgotten laneways without the worry of an unattended office and misspent overheads.

 

Plystudio

The Design for Enterprise Centre was inspired by the archetype of the house as a physical shelter.

“Our work is shaped by what we see and observe,” says Yeo. “We draw ideas from the city by looking critically at our environment, and questioning certain spaces, their functions, and how they relate to each other. This grows into a way to start the design process.”

 

Plystudio

Sectional Pleats – a sun-shading installation at National Junior College.

Lee elaborates: “We look at built forms as being of a certain ‘type’. We see activities as ‘conventions’ or commonly accepted practices. We’re fascinated with challenging the commonplace,” he says. “So at the start of every project, we try to understand the deep fundamentals and the generic character of the context we are working in. We determine whether it’s more about ‘type’ or ‘convention’. If we begin with a defined ‘type’, then we seek to define a new ‘convention’, and vice versa.”

 

Plystudio

Vaulted spaces at The Soup Spoon were developed from garden arbours.

Their recent scheme for The Soup Spoon (TSS) has created an ‘urban farm’ at the Changi City Point mall. The space responds directly to the soup brand’s foray into hydroponic basil – which is grown inside the restaurant and harvested for use as an ingredient.

Designing for a floor area that is uncharacteristically large for a TSS outlet, Plystudio looked upon garden arbours as a ‘type’ from which they could derive a new ‘convention’ – dining spaces. The resultant tapering vaulted spaces, loosely enclosed by mesh, carve up the space while enhancing the garden- or farm-like quality of the restaurant and reinforcing the branding strategy of TSS at the same time.

 

Plystudio

Hans Café in Bedok features angular dining coves.

For a new Hans Café outlet in Bedok, Lee and Yeo began their design process by looking at the ‘convention’ of generic restaurant dining spaces. Having developed an angular design language for the customarily long Hans service counter, they derived a new ‘type’ of built form for the generic seating spaces: angular dining coves. Currently in the works is a supergraphic shading film for the restaurant’s expansive windows.

“We try to use a limited number of design gestures,” says Lee. “A singular gesture can coherently inform many aspects of the project.” Adds Yeo, “We’re interested in an economy of means, where you don’t just keep adding on things. We try to stick to the honesty of our starting point.”

Plystudio
ply-studio.com

Read the full story in Cubes magazine issue #54 out now at Singapore newsstands.


Follow Cubes_Indesignlivesg on Instagram